Vídeňský bramborový salát

SUROVINY

  • 500 g brambor
  • 200 ml vývaru, nejlépe hovězího
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 lžíce jemného bílého vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 cibule
  • pažitka

POSTUP

  1. Brambory důkladně umyjte, ale neloupejte, a uvařte v osolené horké vodě nebo ještě lépe na páře doměkka.
  2. Uvařené brambory slijte nebo vyndejte z parní lázně a nechte 10 minut odpočinout nezakryté, aby se z nich odpařila zbylá voda a trochu zchladly. Jakmile je můžete vzít do ruky, oloupejte je a vzápětí nakrájejte nožem na plátky silné půl centimetru.
  3. Vývar zahřejte v malém kastrůlku téměř k varu a přilijte k němu olej a ocet. Osolte ho a dle chuti opepřete.
  4. Ještě za tepla zalijte nakrájené brambory horkým ochuceným vývarem a několikrát opatrně promíchejte velkou lžící pěkně odspodu. Zhruba po 10 až 20 pohybech lžící se zálivka částečně vstřebá a zbytek začne houstnout vlivem škrobu z brambor; to je přesně ta konzistence, o kterou jde.
  5. Cibuli nakrájejte na drobné kousky či na tenké plátky a přidejte k bramborám. Naposledy promíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout při pokojové teplotě.

Fotogalerie